Wilson Student Center

Fellowship and Wellness

Wilson Student Center  Wilson Student Center

In fall 2020, Westchester will open the doors to the Wilson Student Center. The first new building to be added to campus since 2000, the 11,628-square-foot student center will include the following features:

  • Dining hall seating nearly 300
  • Collaborative study space for students in grades 6-12
  • Health and wellness center with offices for the school nurse and counselor
  • Private dining space
  • Senior lounge
  • Outdoor patio for dining and teaching
“Each child and every member of the faculty and staff will pass through this building every day. It is a place where everyone will come together to share a meal and fellowship. We are and always have been a school deeply committed to building and sustaining an intentional community.”
-Cobb Atkinson, Head of School

Groundbreaking and Naming

Wilson Student Center groundbreaking   Groundbreaking

Westchester Country Day School celebrated the groundbreaking of the Wilson Student Center during Blue-White Spirit Day on Oct. 11, 2019. A crowd of more than 200 students, family members, faculty and supporters gathered to celebrate the naming and the start of construction.

The name honors the Fred E. Wilson family for a $1 million gift, the first in the school’s 52-year history. The Wilson family has supported Westchester since the school’s founding, and family members from two generations have graduated from the school. They have given to the arts, field trips, the annual benefit auction, and more.

“The Wilson family has generously supported our school since the beginning through their time, talents and resources,” said Jamie Collins ’90, president of the Board of Trustees. “When we approached them about the campaign, they enthusiastically stepped forward to give us a running start with the first seven-figure gift in Westchester history.”

Cres Wilson Calabrese, class of 1985, who has served previously on the Board of Trustees and Alumni Council and is also a Westchester parent, represented the Wilson family during the groundbreaking ceremony.

“Westchester creates people that are passionate, independent thinkers, that are community-oriented, outwardly focused, and that happens in the types of environments where we all come together,” said Calabrese. “We come here to learn, to grow, to leave and then to come back, because it’s a family. So, I am so honored that the Wilson family name will be on another space to continue these traditions and this growth.”

Project Details

Student Center Interior  Wilson Student Center

The student center is under construction in the heart of campus in the footprint of the Cats’ Den, the school’s original gymnasium. Built in the 1970s as one of the school’s early buildings, it was demolished in summer 2019 to make way for the new building.

Architect: WGM Design

General Contractor: Kirkland Inc.